Milieubelastende Activiteit (MBA) en Zorgplicht
Hoewel een EOS momenteel niet als een milieubelastende activiteit (MBA) wordt beschouwd onder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), is het raadzaam om een maatwerkbesluit aan te vragen bij het bevoegd gezag. Dit maatwerkbesluit zorgt ervoor dat de EOS voldoet aan de geldende wet- en regelgeving en biedt een juridisch kader voor de exploitatie van het systeem.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een onderdeel van de Omgevingswet en regelt de milieubelastende activiteiten in Nederland. Het Bal bepaalt wanneer een activiteit als milieubelastend wordt beschouwd en welke verplichtingen daarbij horen, zoals informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht. Voor een EOS is het belangrijk om te weten dat grootschalige energieopslag momenteel niet expliciet als milieubelastende activiteit wordt aangemerkt in het Bal. Dit betekent dat er geen specifieke vergunningplicht is voor de milieubelastende aspecten van een EOS. Echter, bedrijven moeten wel voldoen aan de algemene zorgplicht, wat inhoudt dat zij alle nodige maatregelen moeten nemen om negatieve effecten op de omgeving te voorkomen.
Zorgplicht en de PGS37-1
De zorgplicht voor de toepassing van een EOS volgt uit artikel 6.4 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dit artikel verplicht de initiatiefnemer om alle maatregelen te nemen die nodig zijn voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Daarnaast is de zorgplicht opgenomen in artikel 22.4 van het Omgevingsplan, wat betekent dat er geen afbreuk mag worden gedaan aan de fysieke leefomgeving door de plaatsing en het gebruik van de EOS.
Hoewel de PGS37 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) momenteel nog niet is opgenomen in de geldende wet- en regelgeving, wordt verwacht dat deze in 2026 wordt opgenomen in het Bal. Het is daarom aan te raden de EOS volgens deze voorschriften te plaatsen. De PGS37-1 biedt richtlijnen voor de veilige opslag van energie en helpt om de risico’s van brand te minimaliseren.
Brandveiligheid
Brandveiligheid is een cruciaal onderdeel voor het veilig gebruik van een EOS. Zoals eerder beschreven adviseren wij om de installatie te plaatsen volgens de voorschriften van de PGS37-1, ook al is deze nog niet opgenomen in het Bal. Een Uitgangspuntendocument (UPD) brandveiligheid moet worden opgesteld en overlegd met het bevoegd gezag. Hierin is maatwerk mogelijk, daarom is het aan te raden de specificaties van de EOS bij de leverancier op te vragen. Het is belangrijk om deze stappen tijdig te ondernemen om vertragingen in het vergunningsproces te voorkomen.
Externe Veiligheid
Bij de beoordeling van de externe veiligheid van een EOS moeten de effecten op de omgeving in kaart worden gebracht. Dit omvat het bepalen van de richtafstanden ten opzichte van andere bebouwing. Het is essentieel om de specificaties van de EOS te kennen om een nauwkeurige risicoanalyse uit te voeren. Vooralsnog wordt een beschouwing met richtafstanden uitgevoerd, binnenkort komt hiervoor echter een nieuwe rekenmethodiek beschikbaar en zal een daadwerkelijke EV berekening moeten worden uitgevoerd.